Make your own free website on Tripod.com

hosted by tripod

 

 

E-mail this page to a friend

Tell me when this page is updated

 

 


Overclocking, a newbies diary

Let's get started

 

 

Overclocking is done via your system Bios. Only the following 3 settings are important:

1.
Core voltage
2. Multiplier factor
3.
Busspeed (FSB)

Leave all other settings untouched.

Before Intell started locking its processor, it was easy to just raise the multiplier factor. But like all good things in life, Intell stopped this mis-use of its product.

Example:
Busspeed : 100 Mhz
Multipl : 3.5x
CPU speed : 350 Mhz

Busspeed : 100 Mhz
Multipl : 4.0x
CPU speed : 400 Mhz


bh6.jpgOverclocken is alleen nog mogelijk door de Bussnelheid (FSB) te verhogen. Dit kan tot maximaal 133 Mhz. Heb je dus een 133 Mhz moederbord dan kan je dus niet overclocken.

bh6.jpgIk neem als voorbeeld een 100 Mhz moederbord met een 350 Mhz processor (PII).

1. Ga naar je BIOS.
2. Zet je processor setting op manual.
3. Verhoog de busspeed naar 112 Mhz.
4. Zet de optie voor foutmelding voor snelheid uit.
5. bewaren en opnieuw opstarten
6. Je processor zal nu op 392 Mhz werken.

Als je problemen krijgt in Windows in de vorm van lockups, verhoog dan het core voltage van je processor. Een PII heeft normaal 2.0 volt. Verhoog dit met MAXIMAAL 0.3.

Het gevolg van een hoger voltage is een hogere warmte generatie dus eerder kans op warmlopers, vastlopers en totale opbranding. Kortom, te hoog beschadigt je CPU.

Je kan dit herhalen totdat je de busspeed op 133 Mhz hebt staan. Dit betekent dus dat je een PII 350 kan laten werken op maximaal 465 Mhz.

Waarschijnlijk lukt het je niet om een stabiel systeem te krijgen met de busspeed op 133 Mhz. Experimenteer dan ook met de meest stabiele snelheid.

bh6.jpgJe hebt nu je CPU overclocked. Welcome to the club. Er zijn echter nog een aantal zaken welke van belang zijn. De belangrijkste is temparatuur.

Doordat je de processor op een hogere snelheid laat werken dan waarvoor deze is ontworpen produceert deze meer warmte welke niet altijd door de standaard CPU cooler zijn te verwerken. Datzelfde voor je moederbord en je computer kast.

Natuurlijk kan je dat oplossen door extra koelingen in je computer kast te bouwen zodat kast en moederbord een aantal graden afkoelen. Hier help je over het algemeen genomen je processor niet mee. Om deze te koelen kan je software downloaden. Deze software schakelt de CPU uit op het moment dat deze niet wordt gebruikt.

Op de download pagina kan je deze software vinden.

DUS:

1. Koop een extra fan voor je computer kast
2. Zet een software cooler op je CPU

Natuurlijk is het nog beter als je een nieuwe cooler voor je CPU aanschaft.