Overclocking, a newbies diary
Pentium II overclocking
Overclocking | Pentium II overclocking | Pentium III overclocking | Koeling | Downloads en links | Bezoekers vertellenOverclocking an Intel Pentium II with an Abit BH6 BX board

Overclocken doe je met je BIOS instellingen. Er zijn een aantal instellingen belangrijk:

1. Core voltage
2. Multiplier factor
3. Busspeed (FSB)

Laat alle andere instellingen voorlopig met rust.

Voordat Intel zijn processoren beveiligde was het mogelijk om door middel van de multiplier factor te verhogen je processor snelheid te verhogen.

Voorbeeld:
Busspeed : 100 Mhz
Multipl : 3.5x
Snelheid : 350 Mhz

Busspeed : 100 Mhz
Multipl : 4.0x
Snelheid : 400 Mhz

Simpel toch. Dat vondt Intel ook dus werd hier het welbekende stokje voor gestoken.

Overclocken is alleen nog mogelijk door de Bussnelheid (FSB) te verhogen. Dit kan voor BX moederborden tot maximaal 133 Mhz. Heb je dus een 133 Mhz moederbord dan kan je dus niet overclocken.

Ik neem als voorbeeld een 100 Mhz moederbord met een 350 Mhz processor (PII).

1. Ga naar je BIOS.
2. Zet je processor setting op manual.
3. Verhoog de busspeed naar 112 Mhz.
4. Zet de optie voor foutmelding voor snelheid uit.
5. bewaren en opnieuw opstarten
6. Je processor zal nu op 392 Mhz werken.

Als je problemen krijgt in Windows in de vorm van lockups, verhoog dan het core voltage van je processor. Een PII heeft normaal 2.0 volt. Verhoog dit met MAXIMAAL 0.3.

Het gevolg van een hoger voltage is een hogere warmte generatie dus eerder kans op warmlopers, vastlopers en totale opbranding. Kortom, te hoog beschadigt je CPU.


Je kan dit herhalen totdat je de busspeed op 133 Mhz hebt staan. Dit betekent dus dat je een PII 350 kan laten werken op maximaal 465 Mhz.

Waarschijnlijk lukt het je niet om een stabiel systeem te krijgen met de busspeed op 133 Mhz. Experimenteer dan ook met de meest stabiele snelheid.

Je hebt nu je CPU overclocked. Welcome to the club. Er zijn echter nog een aantal zaken welke van belang zijn. De belangrijkste is temparatuur.

Doordat je de processor op een hogere snelheid laat werken dan waarvoor deze is ontworpen produceert deze meer warmte welke niet altijd door de standaard CPU cooler zijn te verwerken. Datzelfde voor je moederbord en je computer kast.

Natuurlijk kan je dat oplossen door extra koelingen in je computer kast te bouwen zodat kast en moederbord een aantal graden afkoelen. Hier help je over het algemeen genomen je processor niet mee. Om deze te koelen kan je software downloaden. Deze software schakelt de CPU uit op het moment dat deze niet wordt gebruikt.

Op de download pagina kan je deze software vinden.

Red Bouncing Hazardous Material Symbol

DUS:

1. Koop een extra fan voor je computer kast
2. Zet een software cooler op je CPU

Natuurlijk is het nog beter als je een nieuwe cooler voor je CPU aanschaft

Ga direct naar de dowloadpagina

Horizontal Divider 1