Overclocking, a newbies diary
Pentium III overclocking
Overclocking | Pentium II overclocking | Pentium III overclocking | Koeling | Downloads en links | Bezoekers vertellen

Overclocking an Intel Pentium III with an Asus Cusl2 BP board

De pentium III is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als overclocken van een Pentium II. Alleen zijn de mogelijkheden en het verschil in snelheid groter.

Ik heb ook het idee dat de warmte ontwikkeling voor de PIII hoger is dan voor de PII. Daar kan ik me wel iets van voorstellen als je kijkt naar de kloksnelheid.

Deze pagina moet duidelijk maken hoe je een PIII 800 op een veilige manier op 1 Ghz kan laten draaien.

Er zijn hiervoor wel een aantal voorwaarden:

1. Moederbord moet FSB snelheiden boven de 133 Mhz ondersteunen
2. Moederbord moet memory en pci apart aan kunnen sturen

Natuurlijk zijn er nog andere voorwaarden om op een veilige manier te overclocken maar die komen later aan bod.

Als je moederbord voldoet aan de bovenstaande eisen is het mogelijk je PIII te overclocken. Hieronder volgen de stappen die je moet nemen om je PIII op 900 Mhz te krijgen.

1. Start je computer op en ga naar je Bios (del toets);
2. Ga naar het menu scherm voor de CPU;
3. Zet de CPU van automatisch op handmatig;
4. Stap naar FSB snelheid;

Deze staat nu op 133 Mhz. De stepping staat op 6;

5. Zet de FSB snelheid op 150 Mhz;

Hierdoor komt de snelheid van je CPU op 150 x 6 = 900 Mhz.
Doordat je de FSB snelheid op 150 hebt gezet, wordt je memory ook op 150 Mhz aangestuurd. Dit gaat alleen goed bij duur en gecertificeerd memory. Mijn advies is om de snelheid van de memory bus te verlagen naar 133.

Datzelfde geldt voor je PCI bus. Deze werkt op 1/3 van de FSB snelheid. Als de FSB naar 150 is gestegen, dan stijgt 1/3 deel natuurlijk mee. Verander deze waarde dan ook naar 1/4.

7. Opslaan en bewaren.
8. Start je PC op en je zal zien dat je CPU 900 Mhz aangeeft.


Installeer software welke de temperatuur van je CPU en je moederbord aangeeft. Start een CPU heater op en controleer de temperatuur continue. De temperatuur mag niet boven de 50 graden celsius komen. Geen paniek als dat wel gebeurt, mijn CPU heeft korte tijd temperaturen van boven de 90 graden celsius doorstaan, en het werkt allemaal nog steeds prima.

Komt de temperatuur boven de 50 graden celsius dan moet je echt wat aan de koeling gaan doen. De standaard CPU coolers van Intel werken prima voor de standaard snelheiden maar schieten over het algemeen te kort voor de overclockte CPU.

Zie de koeling en software / links pagina voor meer informatie.

Om je 800 Mhz CPU met stepping 6 op 1 Ghz te krijgen moet je de FSB snelheid verhogen tot 166 Mhz. Dit is erg veel en je zal waarschijnlijk problemen krijgen met PCI kaarten, AGP kaarten, CD writers en harddisks. Kijk zelf stapsgewijs hoever je jouw CPU III kan krijgen zonder dat je PC instabiel wordt.

Om deze snelheden te kunnen ondersteunen moet je ook het core voltage van je CPU verhogen. Mijn core voltage moest verhoogd worden van 1.65 volt naar 1.85 volt.

Pas hier erg mee op! Als je de voltage te hoog zet dan gaat je CPU stuk!!!!!!!