Overclocking, a newbies diary
Koeling
Overclocking | Pentium II overclocking | Pentium III overclocking | Koeling | Downloads en links | Bezoekers vertellen

White Glass Growing Fancy Snowflake

Koelen van kast en cpu

Als je je CPU overclockt komt er meer warmte vrij. Deze warmte moet eerst door een CPU cooler worden afgevoerd en daarna uit je computer kast worden verwijderd.

Ik heb altijd CPU coolers gebruikt van Alphanovatech. Deze zijn moeilijk te krijgen in Nederland maar als je op internet zoekt vindt je vast wel een aantal leveranciers.

Let bij deze coolers vooral op de fan. Je hebt meestal 3 gradaties. Hoe sneller de fan draait, hoe meer kubieke centimeter warmte wordt afgezogen. Let er wel op dat dit ook steeds meer lawaai gaat maken. De 7200 toeren fans waarmee de Alpha's verkrijgbaar zijn maken het lawaai van een haardroger. Extreem dus.

Alpha coolers

De warme lucht die de cpu cooler van de CPU weghaalt wordt in je computer kast geblazen. Deze warmt je kast en alles wat er inzit weer op. Deze warme lucht moet dus ook weer weg. Dat doe je door een luchtstroom te creeeren in je computerkast.

Een ATX computerkast heeft in de voeding een fan zitten die lucht vanuit de computerkast naar buiten zuigt. Deze fan moet je een beetje helpen door er van onderen koele lucht van buiten in te blazen. Een kwestie van het aanschaven van een extra fan. Zo goed als alle ATX computer kasten hebben hier rekening mee gehouden. Ook hier zijn weer verschillende gradaties met wederom de regel, hoe meer lucht hoe sneller of groter de fan en dus meer lawaai. Houdt hier dus rekening mee.

Bij extreem overclocken is het bovenstaande niet meer voldoende. Extreem overclocken betekent ook extreem koelen. Dit kan onder andere met waterkoeling. Zie de links op de download / links pagina voor meer informatie.

ATX kast